Menu

Kŕmne suroviny v kŕmení koňa, časť 2.

Pridané 30.1.2025 18:04:54 Počet zobrazení 27

V druhej časti ohľadom kŕmnych surovín, používaných v rámci kŕmenia nielen koní si predstavíme kukuričné vločky, jačmenné vločky a jablkové výlisky. Všetky tieto tri suroviny určite pozná každý majiteľ koňa, minimálne zo zloženia rôznych müsli pre kone. Určite majú svoje pevné zastúpenie pri skladaní individuálnych kŕmnych plánov a preto si o nich povieme trošku viac.

Kŕmne suroviny v kŕmení koňa, časť 2.

Kukuričné vločky• Kukuričné vločky - sú pre zviera veľmi dobrý zdroj energie, pričom sú nielen chutné, ale aj ľahko stráviteľné. Pri ich výrobe je kukuričné zrno tepelne opracované a zároveň je mechanicky narušená jeho štruktúra. Takéto spracovávanie na nazýva hydrometrická úprava.

Tento proces sa začína navlhčením kukuričných zŕn. Následne sa zrno určitý čas naparuje na teplotu nad 90 °C (až na 120 °C). Po naparovaní prichádza na raz prechod medzi dvoma valcami, ktoré zrno roztlačia na vločku, čím sa naruší jeho štruktúra. Výsledkom pôsobenia teploty, vlhkosti, tlaku a času stlačenia vzniká nový produkt - vločka. Hydrotermická úprava suroviny významne zvyšuje kŕmnu hodnotu zrna a stráviteľnosť nielen škrobu, ale aj proteínov a tukov pri zrninách.

Táto úprava zrna je vhodná pre hospodárske ako aj domáce zvieratá - dobytok, ošípané, hydina, kone, kozy, králiky, morčatá a iné.

Kŕmenie kukuričnými vločkami má priaznivý vplyv na zviera.

Výhody takejto úpravy kukurice sú:

- zvyšuje úžitkovosť,

- zvyšuje ekonomickú efektívnosť produkcie,

- zlepšuje trávenie a zdravotný stav zvierat,

- krmivo je chutnejšie.

Z minerálnych látok sú v kukurici zastúpené hlavne železo, horčík, zinok, mangán a selén. Oproti cornflakes, ktoré sú vyrobené extrudáciou z kukuričnej krupice obsahujú tieto vločky aj šupku, teda obsahujú aj viac vlákniny.

Jačmenné vločky• Jačmenné vločky - vyrábajú sa z jačmeňa, ktorý patrí medzi najstaršie pestované obilniny. Aj tento druh vločiek vzniká hydrometrickou úpravou, rovnako ako kukuričné vločky. Jačmenné vločky sú hodnotnou kŕmnou surovinou, pričom majú vysoký obsah škrobu a vlákniny. Toto všetko zabezpečuje postupné uvoľňovanie energie, pričom sú vďaka vločkovej úprave ľahko stráviteľné a vhodné pre rôzne druhy hospodárskych zvierat ako sú najmä kone, hovädzí dobytok a ošípané. Vo vločkách nájdeme aj bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerálne látky (fosfor, horčík).

Jačmenné vločky sú vhodné ako krmivo pre viaceré druhy hospodárskych zvierat:

- kone - vynikajúci na dodanie energie s ľahkou stráviteľnosťou,

- hovädzí dobytok - poskytujú dobrý zdroj energie pre rast a produkciu mlieka,

- ošípané - tu sú využívané ako súčasť kŕmnych zmesí.

Jablčné výlisky• Jablčné výlisky - sušené - tieto výlisky sú zmesou suchej dužiny, šupiek, jadrovníkov a stopiek z jablka, ktorá slúži ako vedľajší produkt pri lisovaní ovocnej šťavy. Výlisky vznikajú tak, že sa jablká rozdrvia na menšie kúsky, vylisujú a zvyšná dreň sa šetrne vysuší v teplovzdušnej sušiarni. Pri kŕmení zvierat slúži hlavne ako doplnok vlákniny. Sú výborným zdrojom pektínu, karoténu, polyfenolu a antioxidačných látok.

Hlavné benefity jablčných výliskov:

- dodávajú chuť, aromatizujú krmivo,

- pôsobia ako prevencia proti ochoreniam,

- pomáhajú posilniť imunitu,

- podporujú hojenie rán a sú vhodné pri infekciách a alergiách.

Sú vhodné pre obézne aj staršie kone. Jablčné výlisky sa používajú ako vhodný doplnok pri kŕmení, hlavne na doplnenie chuti a prídavok k bielkovinovým zložkám, napr. k lucernovým granulám na dosiahnutie vhodnej energetickej bilancie. Zaujímavé je, že ak sa jablčné výlisky nepoužijú na kŕmenie zvierat, tak môžu byť využité na výrobu bioplynu, alebo ako organické hnojivo.

Okrem koní sa využívajú pri kŕmení hovädzieho dobytka, ošípaných, oviec a kôz.

Diskusia

(0 komentárov)

Potrebujete pomôcť s výberom?

Radi Vám poradíme:

Pridajte sa k nám:

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Produkt bol vložený do košíku
Pokračovať v nákupe Nákupný košík