ĽAHKO STRÁVITEĽNÉ KŔMENIE.
Ide o hydrotermicky vločkovanú kukuricu.
Tepelne opracované zrno kukurice s mechanicky narušenou štruktúrou, takzvaná hydrotermicky úprava suroviny, je proces, kedy sa zrno po určitú dobu naparuje na teplotu nad 90 stupňov Celzia (až 120 ° C) a potom sa pri prechode medzi dvoma valcami rozmačká na vločku. Vďaka spolupôsobení kombinácií teploty, vlhkosti, tlaku a času stlačenie vzniká nový finálny produkt - vločka. Hydrotermické vločkovanie významne zvyšuje kŕmnu hodnotu zrna a predbehne tak ďalšiu úpravu zrnín. Zvyšuje stráviteľnosť nielen škrobu, ale aj proteínov a tukov zrna.
Kukurica obsahuje celý rad dôležitých látok. Najmä vit. skupiny B a to najmä tiamínu (B1), ďalej biotínu (B3), kyseliny pantoténovej (B5) a kyseliny listovej (B9).
Z minerálnych látok sú v kukurici zastúpené hlavne železo, horčík, zinok, mangán a selén.
Oproti cornflakes, ktoré sú vyrobené extrudáciou z kukuričnej krupice obsahujú tieto vločky aj šupku, teda obsahujú viac vlákniny.
Kukuričné vločky:
- glycidové krmivo
- významne ovplyvňuje PH zažívanie - znižuje prekyslenie traktu v oblasti slepého čreva
- vysoký obsah sacharidov
- hydrotermické spracovanie zvyšuje stráviteľnosť na 98% a dochádza tak k postupnému uvoľňovaniu, teda k zabráneniu prekysleniu
Kŕmenie hydrotermicky upravenou surovinou má vplyv na:
- zvýšenú dostupnosť
- stráviteľnosť a využiteľnosť živín
- zvýšenie úžitkovosti
- vyššiu ekonomickú efektívnosť produkcie
- celkové zlešenie trávenia
- zlepšenie zdravotného stavu zvieraťa
Pri hydrotermickom vločkovaní dochádza k zmenám fyzikálno-chemických vlastností zrna:
- mechanická zmena štruktúry zrna - vytvorenie vločky
- rozbitie matrice proteínov obaľujúcu škrobové granule sprístupní živiny pre ich jednoduché a dokonalé trávenie
- zmazovatění škrobu počas naparovania, podstatná časť celkovej energie - 50 až 80 percent - je v zrne uložená vo forme škrobov, zmazovatenie škrobu zvyšuje rozpustnosť a rozsah trávenie škrobu v zažívacom trakte zvieraťa
Viac z kategórie
27,98 €