ÚPRAVA PRE LEPŠIU STRÁVITEĽNOSŤ.
Ide o hydrotermicky vločkovaný jačmeň. Zvyšuje stráviteľnosť nielen škrobu, ale aj proteínov a tukov zrnín.
Tepelne opracované zrno s mechanicky narušenou štruktúrou, takzvaná hydrotermicky úprava suroviny, je proces, kedy sa zrno po určitú dobu naparuje na teplotu nad 90 stupňov Celzia (až 120 ° C) a potom sa pri prechode medzi dvoma valcami rozmačká na vločku. Vďaka spolupôsobení kombinácií teploty, vlhkosti, tlaku a času stlačenie vzniká nový finálny produkt - vločka. Hydrotermické vločkovanie významne zvyšuje kŕmnu hodnotu zrna a predbehne tak ďalšiu úpravu zrnín. Zvyšuje stráviteľnosť nielen škrobu, ale aj proteínov a tukov zrna.
Jačmenné vločky:
- na nutričnej hodnote jačmeňa sa podieľajú najmä sacharidy - glycidové krmivo.
- v jačmeni sú prítomné aj vitamíny skupiny B a E
- jačmeň ako náhrada za ovos aj v prípade alergie
- hydrotermické spracovanie zvyšuje stráviteľnosť, využiteľnosť a dochádza tak k postupnému uvoľňovaniu živín, teda k zabráneniu prekysleniu
Kŕmenie hydrotermicky upravenou surovinou má vplyv na:
- zvýšenú dostupnosť
- stráviteľnosť a využiteľnosť živín
- zvýšenie úžitkovosti
- vyššiu ekonomickú efektívnosť produkcie
- celkové zlešenie trávenia
- zlepšenie zdravotného stavu zvieraťa
Pri hydrotermickom vločkovaní dochádza k zmenám fyzikálno-chemických vlastností zrna:
- mechanická zmena štruktúry zrna - vytvorenie vločky
- rozbitie matrice proteínov obaľujúcu škrobové granule sprístupní živiny pre ich jednoduché a dokonalé trávenie
- zmazovatění škrobu počas naparovania, podstatná časť celkovej energie - 50 až 80 percent - je v zrne uložená vo forme škrobov, zmazovatenie škrobu zvyšuje rozpustnosť a rozsah trávenie škrobu v zažívacom trakte zvieraťa
Viac z kategórie
25,16 €